Het aantal meldingen van ondernemers die te maken krijgen met acquisitiefraude neemt toe. Vooral in de zomer – als ondernemers zelf op vakantie zijn – zijn fraudeurs actief. Ondanks dat het plegen van acquisitiefraude strafbaar is, bedenken oplichters steeds weer nieuwe methodes op jou als ondernemer (veel) geld af te troggelen. Hoe kun je voorkomen dat je slachtoffer wordt van deze fraudeurs?
Spooknota’s die in je inbox verschijnen en phishing mailtjes van ‘banken’: voor de meeste ondernemers is het geen verrassing meer als ze een dergelijk bericht in de mailbox ontvangen. Maar ondernemers worden ook nog steeds met enige regelmaat benaderd door ‘bedrijven’ die hen iets willen verkopen. Vaak onder valse voorwendselen – bijvoorbeeld een verlenging van een contract dat nooit bestaan heeft of onder een valse naam die veel lijkt op de naam van een bekend bedrijf. Dit wordt acquisitiefraude genoemd.
Wat is het doel van de fraudeurs?
Acquisitiefraude is een vorm van fraude waarbij geprobeerd wordt om jou als ondernemer te laten betalen voor advertenties, die uiteindelijk niet (of nauwelijks) geplaatst worden. Veel ondernemers denken dat zij er niet in trappen, maar fraudeurs gaan steeds geraffineerder te werk met als gevolg dat het je veel – heel veel – geld kan gaan kosten.
Hoe voorkom ik acquisitiefraude? 8 tips!
Gelukkig zijn er manieren om te voorkomen dat jij slachtoffer wordt van acquisitiefraude. We zetten ze hier voor je op een rij:
- Doe nooit direct toezeggingen en onderteken niet zomaar contracten.
- Heb je twijfels over een bedrijf? Neem dan contact op met het Steunpunt Acquisitiefraude. Zij kunnen nagaan of er meldingen over het desbetreffende bedrijf bekend zijn.
- Ontvang je een e-mail met een interessante aanbieding? Controleer de afzender van de e-mail en klik niet op toegevoegde bijlages en links.
- Fraudeurs gebruiken vaak namen die lijken op echte bedrijven. Ga na of dit klopt.
- Indien er gevraagd wordt om een contract te verlengen, ga dan eerst na of je daadwerkelijk een contract met dit bedrijf hebt afgesloten.
- Licht je personeel in over acquisitiefraude en zorg dat zij alert zijn op deze manier van frauderen.
- Ontvang je een factuur van een onbekend bedrijf, ga dan niet direct over tot betaling maar controleer eerst of de afgesproken diensten geleverd zijn.
- Vertrouw je een bedrijf niet? Meld dit dan bij het Steunpunt Acquisitiefraude. Dit fraudemeldpunt bekijkt of er al klachten over het bedrijf binnen zijn en geeft adviezen.