Print

Onderschat de kosten van een uitvaart niet

Onderschat de kosten van een uitvaart niet

Ruim tweederde van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering en is (deels) verzekerd voor de kosten van hun eigen begrafenis of crematie. Uit onderzoek van het NIBUD blijkt echter dat Nederlanders de kosten van een uitvaart vaak onderschatten. 45% van de verzekerden is dan ook onvoldoende verzekerd voor de kosten van een complete uitvaart. Daarom is het belangrijk om regelmatig te kijken of je verzekering nog aansluit bij je wensen en persoonlijke situatie.


>> Check regelmatig je uitvaartverzekering en zorg dat je niet onderverzekerd bent

De gemiddelde kosten voor een uitvaart bedragen €7500,-. Een flink bedrag waar je je nabestaanden niet mee wilt opzadelen. Door een uitvaartverzekering af te sluiten weet je zeker dat de kosten voor jouw uitvaart voor een deel gedekt zijn. Uiteraard is de dekking afhankelijk van het soort verzekering dat je hebt afgesloten. Een derde van de verzekerden weet niet voor welk bedrag zij verzekerd zijn. Uitvaartverzekeringen zijn vaak een tijd geleden afgesloten. Sindsdien zijn de uitvaartkosten waarschijnlijk fors gestegen en je wensen mogelijk veranderd. Mocht de verzekeraar de kosten niet volledig dekken, dan zijn de overige kosten voor eigen rekening. Let op: in tegenstelling tot wat veel mensen denken, dekt een overlijdensrisicoverzekering deze kosten niet.

Geen reserves

Bijna de helft van alle Nederlanders – zowel mét als zonder uitvaartverzekering – heeft geen vermogen (eigen geld, buffer of spaargeld) hoger dan een bedrag van 5.000 euro. Dit betekent dat er weinig reserves zijn om de extra kosten van een uitvaart op te vangen. Het gevolg is dat nabestaanden in de meeste gevallen voor deze kosten opdraaien. Heb je een uitvaartverzekering? Check dan je polis bij je verzekeraar en controleer waarvoor jij precies verzekerd bent. Wellicht is het verstandig om – in overleg met je adviseur – de dekking aan te passen of de verzekering uit te breiden.

Bereken de kosten van je uitvaart

Uiteraard heb je de kosten van een uitvaart deels zelf in de hand, maar ook wanneer je voor een sobere begrafenis of crematie kiest lopen de kosten snel op. De prijs is o.a. afhankelijk van het aantal genodigden, cremeren of begraven, de locatie, het aantal bloemen en volgauto’s, enz. Hoewel je er wellicht liever nog niet over nadenkt, kun je alvast een inschatting maken van de kosten via de Uitvaartberekenaar van het NIBUD. De Uitvaartberekenaar laat zien welk bedrag je ongeveer kunt verwachten, zodat je hier rekening mee kunt houden.

Uitvaartverzekering, of niet?

Heb jij nog geen uitvaartverzekering? Mogelijk is het verstandig er een af te sluiten, maar niet altijd. Of dit ook voor jou geldt en welke uitvaartverzekering voor jou geschikt is, is van verschillende factoren afhankelijk. Heb je voldoende eigen geld achter de hand? Dan is een uitvaartverzekering niet altijd noodzakelijk. Heb je onvoldoende eigen middelen en wil je voorkomen dat jouw nabestaanden voor de hoge kosten opdraaien? Dan kan een passende uitvaartverzekering uitkomst bieden. Een financieel adviseur kan je helpen de juiste keuze te maken.

Bron: NIBUD

Categoriën: Particulier , Verzekeren , Tips
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading