Print

Overlijdensrisicoverzekering niet langer verplicht bij NHG-hypotheek

Geplaatst op:
Overlijdensrisicoverzekering niet langer verplicht bij NHG-hypotheek

Vanaf 1 januari 2020 is een overlijdensrisicoverzekering niet langer verplicht voor mensen met een bestaande hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Wat dit precies betekent, leggen we hier aan je uit.

Voorheen moest iedereen die een woning kocht met Nationale Hypotheek Garantie verplicht een overlijdensrisicoverzekering (ORV) afsluiten. In 2018 verviel deze verplichting al voor mensen die een nieuwe NHG-hypotheek aan willen vragen. Nu geldt dat ook voor mensen die al een NHG-hypotheek hebben. Na goedkeuring van het Ministerie van Binnenlandse Zaken vervalt ook voor hen volgend jaar de ORV-verplichting.

Afsluiten ORV

Het doel van deze wijziging is om de woningmarkt voor iedereen toegankelijker te maken, ook voor kwetsbare groepen zoals ouderen, chronisch zieken en ex-patiënten. Ben je gezond, dan is het afsluiten van een ORV in de meeste gevallen geen probleem en zijn de maandelijkse lasten relatief laag. Ben je echter op leeftijd, chronisch ziek of ernstig ziek geweest, dan is het afsluiten van een ORV een stuk lastiger. Doordat je volgens de verzekeraar een verhoogd risico loopt op vroegtijdig overlijden, kan de premie van de verzekering flink oplopen waardoor het afsluiten van een hypotheek met NHG moeilijk of zelfs onmogelijk is.

Einde ORV-plicht

Vanaf 1 januari 2020 bestaat de verplichte overlijdensrisicoverzekering dus bij zowel nieuwe als bestaande NHG-hypotheken niet meer. Heb jij een overlijdensrisicoverzekering afgesloten omdat dit verplicht was voor de NHG? Dan is het – mits je hypotheekverstrekker hiermee akkoord gaat - mogelijk om je ORV aan te passen of zelfs stop te zetten. Maar check voordat je dit doet wel eerst wat de risico’s zijn. Je hebt een ORV immers niet voor niets: deze verzekering biedt financiële zekerheid bij overlijden. Indien jij of je partner overlijdt, keert de ORV een afgesproken bedrag uit om het inkomensverschil op te vangen. Dit bedrag kan noodzakelijk zijn om te voorkomen dat het huis na een overlijden verkocht moet worden.

ORV wel of niet opzeggen

Het is mogelijk dat het voor jou voordelig is om over te stappen of je verzekering zelfs stop te zetten. Bijvoorbeeld wanneer je een hoge premie betaalt, meer bent gaan verdienen of al een groot deel van je hypotheek hebt afbetaald. Of het ook daadwerkelijk verstandig is om over te stappen of je ORV op te zeggen is van verschillende factoren afhankelijk. Zeg een ORV dus nooit zomaar op, maar overleg altijd eerst met je financieel adviseur wat voor jou de beste keuze is.

Categoriën: Particulier , Verzekeren , Tips , Geld

Geef je reactie!

Wat je invoert bij "naam" wordt boven je reactie getoond.

Info: Als je al een account hebt, log dan in via de volgende link:  Inloggen op Finfin van Adfiz
Dit veld hoeft u niet in te vullen
Visitor  Visitor
Visitor  Visitor
- 6 okt 21:00  Antwoord
Hi there!
Visitor  Visitor
- 25 mei 18:13  Antwoord
Hi there!
Visitor  Visitor
- 19 dec 16:16  Antwoord
Hi there!
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading
0
Hoi!
Wat vind je van deze pagina?