Print

OZB weer boven de maximumnorm

Geplaatst op:
OZB weer boven de maximumnorm

De onroerende zaakbelasting (OZB) valt dit jaar gemiddeld 2,45 procent hoger uit dan in 2015. Dit is fors boven de maximumnorm die het Rijk stelde: 1,57 procent. De normoverschrijding is een trend die zich vier jaar geleden heeft ingezet.

Misbruik?

Het Rijk kwam met een maximumnorm opdat gemeenten hun OZB-heffing niet zouden misbruiken om de eigen kas te spekken. Normoverschrijdingen, echter, blijven onbestraft. De gemiddelde stijging zegt trouwens meer iets over de trend zelf, dan over de lokale situaties. Per gemeente kan de OZB immers sterk verschillen. Zo stijgt in Laarbeek, Brabant, de OZB dit jaar met maar liefst 13 procent. Het is de hoogste stijger van het land.

Bezwaar

De OZB is gebaseerd op de WOZ: waardering onroerende zaken. Deze laatste waardering is relatief objectief. Ze gaat bijvoorbeeld uit van de aankoopprijs van een huis. Hoe hoog de OZB is bepaalt elke gemeente echter zelf. Tegen een WOZ-beschikking is beroep mogelijk, tegen het OZB-tarief niet. Per 1 oktober 2016 zullen alle WOZ-waarden van elke woning via een website openbaar zijn.

Belastingaangifte

Bij je belastingaangifte is de WOZ-beschikking van een koopwoning van toepassing. Hierbij is het even goed opletten. Bij het doen van een aangifte is de WOZ-beschikking van het lopende jaar, in dit geval 2016, namelijk al binnen. De aangifte betreft echter 2015. Je pakt de WOZ-beschikking 2015 erbij en vult de WOZ-waarde van peildatum 1 januari 2014 in.

 

Geef je reactie!

Wat je invoert bij "naam" wordt boven je reactie getoond.

Info: Als je al een account hebt, log dan in via de volgende link:  Inloggen op Finfin van Adfiz
Dit veld hoeft u niet in te vullen
Visitor  Visitor
Visitor  Visitor
- 6 okt 20:57  Antwoord
Hi there!
Visitor  Visitor
- 25 mei 18:26  Antwoord
Hi there!
Visitor  Visitor
- 19 dec 15:52  Antwoord
Hi there!
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading
0
Hoi!
Wat vind je van deze pagina?