Print

Past je uitvaartverzekering bij je wensen?

Past je uitvaartverzekering bij je wensen?

Het komt regelmatig voor dat nabestaanden verplicht zijn om met een bepaalde uitvaartorganisatie samen te werken. Doen zij dat niet, dan kan het zijn dat tot hun teleurstelling niet alle kosten worden vergoed. Deze situatie doet zich voor bij zogenaamde natura-uitvaartpolissen.

Bij Klachteninstituut Kifid komen regelmatig klachten binnen van nabestaanden die niet alle kosten van de uitvaart vergoed hebben gekregen. Zij wilden de overledene een mooie uitvaart bezorgen en zijn daarvoor in zee gegaan met een uitvaartverzorger bij wie ze een goed gevoel hadden. Dat is echter niet altijd de uitvaartverzorger die door de verzekeraar is aangewezen.

Geen geldsom

Bij een natura-uitvaartverzekering wordt in tegenstelling tot een kapitaalverzekering geen geldsom uitgekeerd, maar is een pakket aan diensten verzekerd. De grote uitvaartverzekeraars in ons land hebben naast hun verzekeringstak een uitvaarttak met een groot aantal lokale uitvaartverzorgers. Het is voor de verzekeraar onvoordelig wanneer nabestaanden liever met een ándere partij in zee gaan. De verzekeraar mag dan beslissen dat niet alle kosten vergoed worden.

Voorkomen

Hoe voorkom je nou deze onduidelijkheid of teleurstelling? Ten eerste door met familieleden en/of intimi openhartig te spreken over je uitvaartwensen of de wensen duidelijk op te schrijven. Laat weten dat er een verzekering is en wat voor soort verzekering dit is. Heb je nog geen verzekering (voor jezelf of je kinderen), laat je dan goed informeren voordat je er een afsluit. Wil je dat je nabestaanden alle vrijheid hebben om een uitvaartverzorger te kiezen? Wat vind je zelf belangrijk? Je financieel adviseur kent alle mogelijkheden.

Tips!

  • Wanneer nabestaanden kiezen voor een partij die niet door de verzekeraar is aangewezen, dan hoort deze partij te vragen naar de eventuele aanwezigheid van een (natura-)uitvaartverzekering en de nabestaanden te informeren over een eventueel financieel risico.
  • Ben je nabestaande en kun je nergens een uitvaartpolis vinden? Terwijl je zeker weet dat je het overleden familielid er weleens over hebt horen spreken? Dan kun je contact opnemen met de levensverzekering-zoekservice van het Verbond van Verzekeraars. 
Categoriën: Particulier , Verzekeren
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading