Print

Praat jij met je kinderen over geld? Plus tips om het te gaan doen!

Praat jij met je kinderen over geld? Plus tips om het te gaan doen!

In de meeste gezinnen wordt niet vaak direct met kinderen gesproken over geld. Bijna 60% van de ouders doet dit slechts één of enkele keren per jaar. Herkenbaar? Tegelijkertijd nemen kinderen (onbewust) financieel gedrag over van hun ouders. En één op de drie kinderen vermoedt dat hun ouders wel eens geldzorgen hebben.

Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van Wijzer in geldzaken dat voor de tiende keer de Week van het geld organiseerde. Doel is kinderen, ongeacht hun thuissituatie, de middelen te geven om op termijn zélf verstandige financiële keuzes te maken. Veel activiteiten zijn thuis te doen. Zie ook de vier tips onderaan dit artikel.

Zo ouder, zo kind

Is het jou wel eens opgevallen dat je kinderen hetzelfde over geld denken als jijzelf? Kinderen blijken vaak dezelfde mening over geld te hebben als hun ouders, zo blijkt uit het onderzoek. Als ouders bijvoorbeeld vinden dat geld moet rollen, dan vindt ruim de helft van hun kinderen dat ook (53%). Ook wat betreft gedrag nemen kinderen vaak het voorbeeld van thuis over. Als ouders het lenen van een klein geldbedrag prima vinden (66%) dan vinden hun kinderen dat ook (89%).

Sparen

Moet jouw kind wachten totdat het een bepaald bedrag gespaard heeft? Of help je je zoon of dochter een handje? Je bent niet de enige. Gevraagd naar een situatie waarin een kind iets wil kopen dat 50 euro kost - terwijl er maar 30 euro in de spaarpot zit - zegt slechts 40% van de ouders dat het kind moet wachten tot de resterende 20 euro is gespaard. De meeste ouders kiezen voor een andere oplossing, zoals het resterende bedrag lenen aan hun kind (34%) of het geven (23%). Een enkeling (3%) betaalt zelfs de volledige 50 euro.

Ruzie over geld

Kinderen pikken geldzorgen vaak op. Bijna de helft van de ouders zegt zich wel eens zorgen te maken over geld. Gevraagd waaraan kinderen het merken als zij denken dat hun ouders geldzorgen hebben, zegt de helft (51%) dit te weten omdat ze hun ouders erover horen praten. In de open vragen geven kinderen aan dit bijvoorbeeld te merken door “ruzie”. Een ander kind merkt op dat “we soms een week goedkoper eten of van producten die we al in huis hebben.” Weer een ander zegt: “Soms begint mijn moeder erover dat als mijn vader lang geen baan heeft we zuiniger moeten leven.”

Tips!

Dit zijn praktische handvaten om met je kind te praten over geld.

 

Categoriën: Particulier , Tips , Geld
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading