Print

Risico’s brand vaak onderschat door ondernemers

Risico’s brand vaak onderschat door ondernemers

Brandschade kan verstrekkende gevolgen hebben voor je bedrijf. De kans is groot dat een brand in je bedrijfspand ervoor zorgt dat de werkzaamheden voor een langere periode stil komen te liggen. In het ergste geval is de schade zelfs zo groot, dat een brand tot een faillissement leidt. Hoe risicobewust ben jij?

Veel ondernemers onderschatten de risico’s van een brand. Weinig bedrijfseigenaren realiseren zich dat de kans reëel is dat zij – ondanks een goede opstal- of bedrijfsschadeverzekering – flink wat inkomsten mislopen wanneer er brand uitbreekt in hun pand. Een brand kan er o.a. voor zorgen dat (een deel van) het bedrijfspand in vlammen opgaat en niet langer bruikbaar is. Ook kan de inventaris verloren gaan met tot gevolg dat de bedrijfsvoering stil komt te liggen en klanten naar de concurrent gaan. Het resultaat is dat maar liefst de helft van alle bedrijven die te maken krijgen met brand, binnen 2 jaar failliet gaat.

Brand voorkomen

Onachtzaamheid bij brandgevaarlijke werkzaamheden, brandstichting en het onveilig gebruik van elektrische installaties zijn veelvoorkomende oorzaken van een bedrijfsbrand. Daarom is het belangrijk dat je maatregelen treft om te voorkomen dat jouw pand in vlammen opgaat. Ben je benieuwd wat jij kunt doen? Brandweer Nederland heeft in samenwerking met VNO/NCW, MKB-Nederland en het Verbond van Verzekeraars de website Checklistbrand.nl opgezet waar je allerlei tips en tools vindt om jouw bedrijf brandveilig te maken. Je financieel adviseur kan je hier uiteraard ook bij helpen.

Verzekeren tegen brandschade

Mocht het toch misgaan, dan wil je natuurlijk goed verzekerd zijn. Welke verzekering bij jouw bedrijf past, is van verschillende factoren afhankelijk. Voeren jullie brandgevaarlijke werkzaamheden uit? Werken jullie met gevaarlijke stoffen? In wat voor pand zijn jullie gevestigd en waar? Ook wanneer je al een goede verzekering denkt te hebben, is het verstandig deze regelmatig onder de loep te nemen om onderverzekering te voorkomen.

Schade beperken

Je hebt alles gedaan om een brand te voorkomen, toch gaat het mis. Ondanks dat je goed verzekerd bent, zit je uiteraard niet te wachten op de rompslomp die hierbij komt kijken. Bedenk daarom op voorhand wat je kunt doen op de schade te beperken. Heb je een back-up gemaakt van alle data? Is er een uitwijkmogelijkheid wanneer je bedrijfspand tijdelijk niet te gebruiken is? Door middel van een continuïteitsplan weet je wat te doen in geval van brand en kun je een faillissement mogelijk voorkomen.

Hulp nodig?

Ga naar je financieel adviseur of stel je vraag hieronder bij ‘Stel je vraag’ vrijblijvend aan een onafhankelijk financieel adviseur van Adfiz.  

Categoriën: Zakelijk , Verzekeren , Schade , Ondernemen
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading