Print

Ruimere acceptatiecriteria NHG voor senioren

Ruimere acceptatiecriteria NHG voor senioren

Aangescherpte financieringsregels zorgen ervoor dat het voor senioren lastig(er) kan zijn om de hypotheek voor een nieuwe woning rond te krijgen. Zit jij tegen de pensioenleeftijd aan of vang je reeds AOW? Dan is de kans groot dat ook jij last hebt van deze financieringsregels. Gelukkig is dat vanaf nu verleden tijd. Vanaf 18 juni geldt er namelijk een ruimere acceptatiegrens van NHG voor senioren met een verhuiswens. 

Heb jij een nieuwe woning op het oog? Vind je het tijd om je rijtjeswoning in te ruilen voor een ruim appartement? Of wil jij samen met je partner naar een levensloopbestendige woning verhuizen? Dan is er een kans dat je tot voor kort de financiering niet rond kreeg. Voorheen werd er namelijk gewerkt met de vastgelegde methode waarmee geldverstrekkers de maximale hypotheek berekenen. Deze methode is nadelig voor ouderen. Om senioren meer kans te geven op een hypotheek en om tegelijkertijd de doorstroming op de woningmarkt te bevorderen komt daar vanaf nu verandering in.

Nieuwe toetsingswijze

Speciaal voor senioren wordt de berekening van de maximale hypotheek aangepast. Er wordt rekening gehouden met de werkelijke vaste lasten die bij de nieuwe hypotheek horen. Aan de hand van het inkomen wordt vervolgens gekeken of je de werkelijke vaste lasten - oftewel de kosten die je maandelijks aan de bank moet betalen – kunt dragen. Hierdoor wordt de leencapaciteit van senioren verantwoord verhoogd. Om voor deze manier van toetsen in aanmerking te komen moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Je moet bijvoorbeeld de hypotheekrente voor een langere periode vastzetten.

Wil je meer weten?

Je financieel adviseur of de hypotheekadviseur kan je hier meer over vertellen. Hier vind je bovendien meer informatie.

Categoriën: Particulier , Banken , Huis kopen , Geld
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading