Print

Ruitschade op vakantie. Wat betekent dit voor je tolvignet?

Ruitschade op vakantie. Wat betekent dit voor je tolvignet?

Ga jij deze zomer met de auto op vakantie? Dan kan het zijn dat je een tolvignet nodig hebt om op de buitenlandse snelwegen te mogen rijden. O.a. voor Oostenrijk en Zwitserland heb je een dergelijk vignet – meestal in de vorm van een sticker op de voorruit - nodig. Maar wat gebeurt er met de geldigheid van het vignet als je autoruitschade hebt en de ruit vervangen dient te worden?

>> Vignetplicht in het buitenland
>> Ruitschade? Koop een nieuw vignet
>> Kosten mogelijk vergoed door douane vakantieland

Wie wel eens met de auto door Europa heeft gereden weet dat je er meestal niet aan ontkomt om tol te betalen op de buitenlandse wegen. Op sommige wegen – bijvoorbeeld in Frankrijk – gebeurt dit door middel van tolpoortjes. In andere landen geldt een vignetplicht. Dit betekent dat je een vignet moet kopen voordat je in deze landen de weg op mag. Soms gebeurt dit met een digitaal tolvignet dat wordt gekoppeld aan het kenteken – dit is sinds 2018 bijvoorbeeld mogelijk in Oostenrijk – maar vaak wordt er nog gekozen voor de bekende sticker op de voorruit. Plaats jij in de desbetreffende landen geen geldig tolvignet op je voorruit, dan kan dit je een hoge boete opleveren.

Heb jij ruitschade? Koop een nieuw tolvignet

Wat moet je doen als je ruitschade hebt en jouw voorruit - inclusief vignetsticker – vervangen dient te worden? Hoewel de ruit gewoon vervangen wordt bij de garage, krijg je geen nieuw vignet.  Simpelweg het oude tolvignet van de ruit verwijderen en op de nieuwe voorruit plakken is niet mogelijk: het vignet zal beschadigen en een beschadigd exemplaar is niet geldig. Kortom: je moet een nieuw tolvignet aanschaffen. Dit koop je bij de grensovergang, een tankstation of - in sommige gevallen – bij het plaatselijke postkantoor.

Wie betaalt de kosten van je nieuwe tolvignet?

Wie draait er op voor de kosten van het nieuwe vignet? In eerste instantie moet je het nieuwe vignet zelf bekostigen. Vervolgens ga je bij je autoverzekeraar na of zij de kosten van het tolvignet vergoeden. Is dit niet het geval? Volg dan de volgende drie stappen:

  1. Geen vergoeding door de autoverzekeraar? Vraag je autoverzekeraar dan om een schriftelijke bevestiging dat zij de kosten van je tolvignet niet vergoeden (in het Engels!).
  2. Vraag de garage waarbij jij je ruit hebt laten herstellen om het stuk oude ruit met het tolvignet te bewaren. Vergeet ook de factuur van deze garage niet te bewaren.
  3. Neem contact op met de douane van het betreffende land en vraag naar de juiste procedure. Vaak krijg je je geld terug als je de verklaring van je autoverzekeraar, het stuk ruit inclusief tolvignet en de factuur van de garage in het buitenland naar de douane van het betreffende land stuurt.

Het beste is natuurlijk om ruitschade te voorkomen. Dit scheelt je heel wat zorgen en regelwerk. Rij daarom voorzichtig, ook wanneer je de grens over gaat.
Fijne vakantie!

Categoriën: Particulier , Schade , Tips , Geld , Vakantie
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading