Print

Slechts een op vier Nederlanders heeft een koolmonoxidemelder

Slechts een op vier Nederlanders heeft een koolmonoxidemelder

Heb jij een koolmonoxidemelder (CO-melder) en weet je waar je die moet plaatsen? Uit een steekproef onder 1000 Nederlanders, begin dit jaar gehouden door de Nederlandse Brandwonden Stichting, blijkt dat 72 procent van de mensen niet weet waar je een CO-melder moet plaatsen. Ook blijkt dat slechts 25 procent van de huishoudens in Nederland zo’n melder heeft.

Dit gaat mis!

Jet Vroege van Brandweer Nederland, schrikt als ze deze cijfers ziet: “Dit gaat mis. Het is van levensbelang dat je snel wordt gewaarschuwd als er koolmonoxide vrijkomt in je huis. Waarschuwen  kan alleen door een goed geplaatste CO-melder. De afgelopen drie maanden telden we al 56 slachtoffers van een CO-vergiftiging.”

Verwarmingsruimte

Het is volgens Vroege een hardnekkig misverstand dat koolmonoxide zwaarder zou zijn dan lucht. Zij zegt: “CO is een fractie lichter dan lucht en heeft de eigenschap dat het heel goed mengt met lucht. In de ruimte van het verwarmingstoestel zoals een cv-ketel, haard, kachel of geiser, zal CO met de warme lucht zeker opstijgen. Om je op tijd te waarschuwen, moet de CO-melder in die ruimte dus aan het plafond, of in ieder geval zo hoog mogelijk hangen.”

Je eigen kennis testen? Doe de koolmonoxide kennistest

Ga je aan de slag met een CO-melder? Controleer meteen je rookmelders. Lees hier wat je nog meer kunt doen voor een veilig huis.

Categoriën: Particulier , Schade
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading