Print

Spaargeld op een buitenlandse rekening, waar moet je op letten?

Spaargeld op een buitenlandse rekening, waar moet je op letten?

Sparen buiten Nederland wordt populairder. Hoewel de grote meerderheid van de spaarders het geld ‘gewoon’ in Nederland stalt, kijken steeds meer mensen naar de rentes buiten de landsgrenzen. Waar moet je op letten?

Volgens cijfers van de Europese Centrale Bank staat er nu zo’n twee procent van het spaargeld van Nederlanders bij banken in andere eurolanden. Drie jaar geleden was dat nog minder dan een procent, de trend is dus zichtbaar. Traditioneel populaire landen voor een rekening in het buitenland zijn de ons omringende landen zoals Duitsland en België, maar recentelijk zijn landen waar een hoge spaarrente wordt geboden in opkomst. Zo nam het gestalde spaargeld bij banken in de Baltische staten, Italië en Griekenland toe.

Bescherming

Zoals veel mensen weten is je spaargeld in Nederland beschermd tot een ton per persoon per bank, dat wordt het depositogarantiestelsel genoemd. Binnen de Europese Unie is afgesproken dat het depositogarantiestelsel in alle landen een gelijkwaardige bescherming biedt. Binnen het eurogebied wordt per bank een spaartegoed van € 100.000 per persoon beschermd per persoon per bank. In niet-eurolanden binnen de Europese Unie, IJsland, Liechtenstein en Noorwegen kan het zijn dat de € 100.000 is omgerekend naar de lokale valuta van dat land. In deze gevallen kunnen door wisselkoersschommelingen kleine verschillen ontstaan.

Let op! Ook al is je geld beschermd, het kan wel even duren voordat je het terug hebt, de procedures zullen niet in elk land even snel verlopen.

Wanneer een niet-EU-bank bank actief is via een dochteronderneming en een Nederlandse bankvergunning heeft, dan geldt het Nederlandse depositogarantiestelsel. Maar ga je sparen bij een bank buiten de EU die ook geen Nederlandse bankvergunning heeft, informeer dan eerst welk garantiestelsel er geldt voordat je je geld overboekt.

Belasting

Wanneer je rente ontvangt op een buitenlandse rekening kan het in sommige landen zijn dat je bronbelasting moet betalen over die rente. Eigenlijk betaal je dan dubbel, want je moet het spaargeld natuurlijk ook gewoon opgeven bij de aangifte inkomstenbelasting. Vaak is het mogelijk om dan een vrijstelling aan te vragen. Verdiep je ook daar even in voordat je je geld de grens over stuurt.

Lees ook:
Tien tips om slimmer met je spaargeld om te gaan

Categoriën: Particulier , Belasting , Tips
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading