Print

Steeds meer zelfstandige ondernemers in financiële problemen

Steeds meer zelfstandige ondernemers in financiële problemen

De economie groeit. Dat is goed nieuws natuurlijk, maar niet iedereen profiteert hiervan. Uit onderzoek van het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf (IMK) blijkt dat het aantal zelfstandige ondernemers met geldproblemen in het eerste kwartaal van dit jaar is toegenomen. Steeds meer zelfstandigen doen dan ook een beroep op de bijstandverlening voor zelfstandigen (Bbz).

>> Meer ondernemers kloppen aan bij gemeente voor bijstand
>> Aantal faillissementen neemt toe
>> Tips om te voorkomen dat dit jou overkomt

Geldproblemen onder ondernemers nemen toe

Voor zelfstandigen die (tijdelijk) financiële problemen hebben, is er het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz). In sommige gevallen kunnen ondernemers hier een beroep op doen wanneer het voortbestaan van hun bedrijf bedreigd wordt. Zij krijgen dan ondersteuning vanuit de gemeente in de vorm van een renteloze lening of een aanvulling op het inkomen tot bijstandsniveau. Eind 2017 steeg het aantal zelfstandige ondernemers dat een beroep deed op de Bbz al met 15%. Deze stijging zette in het eerste kwartaal van dit jaar door met ruim 3%. Opvallend, omdat het aantal ondernemers met financiële problemen juist sinds 2013 daalde.

Toename aantal faillissementen

Uit de IMK-index wordt duidelijk dat het aantal zelfstandige ondernemers dat in zwaar weer verkeert toeneemt. Het betreft hierbij vooral bepaalde sectoren waarin sprake is van marktverzadiging, zoals rijscholen, taxidiensten en in de horeca. De cijfers gelden tevens als indicator voor het aantal faillissementen. Het komend half jaar worden er dan ook extra faillissementen verwacht, met name binnen de hierboven genoemde sectoren. In de bouw en de detailhandel gaat het juist structureel beter. 

Wat kun je als ondernemer doen?

Volgens het IMK hebben veel ondernemers moeite met het vragen om hulp bij de gemeente. Wat kan je als ondernemer doen om ervoor te zorgen dat jij niet in geldnood komt? Hier volgen 7 tips:

Tip 1: Zorg voor een goede en overzichtelijke administratie.

Tip 2: Voorkom onbetaalde rekeningen van klanten en zit hier bovenop.

Tip 3: Leg de kosten eens onder de loep en bepaal of deze kosten allemaal noodzakelijk zijn.

Tip 4: Zorg voor een sparringpartner die met een andere, frisse blik naar je onderneming kijkt.

Tip 5: Voorkom dat het bedrijf volledig afhankelijk is van jou.

Tip 6: Wees eerlijk, steek je kop niet in het zand wanneer het minder goed gaat.

Tip 7: Durf (op tijd) om hulp te vragen.

Moet (of wil) jij toch stoppen met je eenmanszaak? Hier lees je welke stappen je moet zetten om de zaak goed af te ronden. Heb je nog vragen? Stel dan hieronder je vraag aan een onafhankelijk financieel adviseur of ga naar je eigen adviseur.

Categoriën: Zakelijk , Tips , Ondernemen
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading