Autorijden is al duur genoeg en daarom zijn bespaartips welkom. Wist je dat je een auto die je voor de inkomstenbelasting privé aanschaft, kunt inschalen voor ‘zakelijke' btw-aftrek? Dat betekent: geen bijtelling, wel 19 cent per kilometer aftrek en je krijgt je omzetbelasting terug over het zakelijke deel van je autogebruik.
Meteen overstappen?
Klinkt als een goede deal, zou je zeggen. Toch moet je wel even nadenken voordat je overstapt. Je moet een keuze maken hoe je de auto voor beide belastingen wilt behandelen. Belangrijk detail is dan wel dat je dat als belastingplichtige in principe maar één keer kunt doen: bij aanschaf.
Op het moment dat je die keuze maakt, zal die voor de hele gebruiksperiode gelden. Je later bedenken is geen optie. Het hoeft niet per se om een nieuwe auto te gaan. Bij een gebruikte auto of bestelwagen behaal je doorgaans zelfs sneller voordeel.
Kilometerregistratie vereist
Om de keuze bij de fiscus hard te kunnen maken, moet je wel een kilometeradministratie bijhouden voor de zakelijke ritten. Als je gebruik maakt van de 500-kilometer ‘nultarief’ regeling in de bijtelling, hoeft dat niet tot in detail. Het gaat er immers alleen om dat je hard kunt maken welk deel van de totaal gemaakte kilometers zakelijk is. Dat zegt namelijk hoeveel kilometers je tegen 19 cent kunt aftrekken én hoeveel btw aftrekbaar is.
De zakelijke btw krijg je terug, het privé-deel van de btw niet. Alternatief is dat je kiest voor volledige btw-aftrek, gevolgd door een jaarlijkse afdracht op basis van een forfait van 2,7 procent van de catalogusprijs van de auto.
Persoonlijke registratie
Dat scheelt dus administratie, maar wat de voordeligste keuze is hangt van je specifieke situatie af. Belangwekkend detail daarbij is dat die 2,7 procent daalt naar 1,5 procent wanneer de auto vijf jaar in gebruik is. En helaas bedoelt de fiscus daarmee: vijf jaar in eigen gebruik.
Tot slot: duidelijk moet zijn dat als je eenmaal het besluit hebt genomen om ‘prive te kopen en zakelijk te boeken’ je een langetermijnplanning moet maken. Afhankelijk van je situatie en het type auto kan dat wel een aardig voordeel opleveren!