Print

Vaderschapsverlof wordt verlengd. Hoe zit dat?

Vaderschapsverlof wordt verlengd. Hoe zit dat?

Twee dagen voor de man en twaalf weken voor de vrouw: dat is hoe lang vaders en moeders verlof krijgen na de geboorte van hun kind. Daar komt volgend jaar echter verandering in dankzij minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Zijn plannen staan in de Wet Invoering Extra Geboorteverlof (WIEG). Wat zal er veranderen?

In plaats van twee dagen krijgen vaders vanaf 1 januari 2019 een hele week geboorteverlof. Daarnaast wordt het geboorteverlof verder uitgebreid en krijgen kersverse vaders vanaf 1 juli 2020 de mogelijkheid extra geboorteverlof op te nemen in het eerste half jaar na de bevalling. Dit verlof kan oplopen tot maximaal zes weken in totaal. Het geboorteverlof hoeft niet direct na de geboorte opgenomen te worden, zolang dit maar tijdens de eerste vier weken na de bevalling is. Je kunt er dus ook voor kiezen om later gebruik te maken van het geboorteverlof, bijvoorbeeld wanneer de kraamhulp weer vertrekt.

Kosten huidige geboorteverlof

Van twee dagen naar maximaal zes weken: de verlofmogelijkheden voor jonge vaders worden dus flink verruimd. Maar hoe zit het met de kosten? Momenteel hebben vaders recht op twee dagen geboorteverlof die betaald worden door de werkgever. Het is mogelijk om aansluitend drie dagen verlof op te nemen, maar in de meeste gevallen is dit onbetaald. Er is voor beide ouders eveneens een mogelijkheid om ouderschapsverlof op te nemen voor kinderen tot 8 jaar oud. Je bepaalt zelf wanneer je dit verlof opneemt. In principe mag je werkgever dit niet weigeren. Het ouderschapsverlof bedraagt 26 keer het aantal uren dat je per week werkt en is onbetaald. Denk dus wel goed na of je dit geld kunt missen.

Wie betaalt er voor het uitgebreide vaderschapsverlof?

In de Wet Invoering Extra Geboorteverlof (WIEG) staat dat in de eerste vijf verlofdagen het loon volledig wordt doorbetaald. Kies je ervoor om in het eerste half jaar ook gebruik te maken van het extra geboorteverlof (tot maximaal zes weken), dan is dit niet langer onbetaald. Je hebt deze periode namelijk recht op een uitkering ter hoogte van 70% van je loon. Adoptie- en pleegzorgverlof voor ouders wordt overigens ook verlengd, van 4 naar 6 weken.

Krijgen jullie binnenkort een kind?

Hier vind je alles waar je rekening mee moet houden op financieel gebied. Heb je vragen? Stel dan hieronder je vraag aan een onafhankelijk financieel adviseur of ga naar je eigen adviseur.

Categoriën: Particulier , Geld
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading