Print

Vakantiegeld! Let op: reken jezelf niet te rijk

Vakantiegeld! Let op: reken jezelf niet te rijk

Deze maand krijg je vakantiegeld. Tenminste, als je in loondienst bent of een uitkering hebt, zoals WW, Wajong of WAO. Het vakantiegeld is zo’n 8% van je brutosalaris of -uitkering, een jaar lang maandelijks opgebouwd. Je krijgt het tegelijkertijd – en bovenop – je gebruikelijke inkomen. Heb je een ziektewetuitkering dan is de maandelijkse uitkering al inclusief vakantiegeld. Je krijgt dan in mei niks extra.

Let op: reken jezelf niet al te rijk over de 8%. Vakantiegeld is een bijzondere beloning en daarom zwaarder belast dan je bruto-inkomen. Dat bruto-inkomen bestaat uit je bruto jaarsalaris plus het bruto vakantiegeld. Op het vakantiegeld is bovendien de loonheffingskorting niet van toepassing.

  • Is je bruto jaarinkomen t/m 19.922 euro? Je betaalt dan 36,55% belasting over je vakantiegeld.
  • Is je bruto jaarinkomen van 19.923 t/m 66.421 euro? Je betaalt dan 40,4% belasting over je vakantiegeld.
  • Is je bruto jaarinkomen meer dan 66.422? Je betaalt dan 52% belasting over je vakantiegeld.

En als je nu eens geen vakantiegeld krijgt, terwijl je hier wel recht op hebt? Na 30 juni aanstaande kun je dan je werkgever een boete opleggen. Die boete geldt vanaf dag 4 en is 5% van het vakantiegeld. Na dag 8 stijgt het boetebedrag elke dag met 1 procent tot een maximum van 50%. Da’s extra vakantiegeld!

Categoriën: Particulier , Geld , Vakantie
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading