Print

Verbouwen? Vier fiscale zaken om rekening mee te houden!

Verbouwen? Vier fiscale zaken om rekening mee te houden!

Veel mensen verbouwen dit jaar hun huis. Misschien ben jij een van hen en heb je daarvoor een lening afgesloten of je hypotheek uitgebreid. Hoe zit dat fiscaal? De kosten voor een verbouwing zijn niet aftrekbaar bij de belastingaangifte. De financieringskosten voor een lening en de rente vaak wél.

De kosten van het verbouwen, onderhouden en verduurzamen van een koopwoning zijn niet aftrekbaar in de belastingaangifte. Kosten die je maakt wanneer je geld leent voor een verbouwing of onderhoud, zijn dat meestal wel. Denk aan de financieringskosten en de rente die je over de lening betaalt.

1. Check welke financieringskosten je mag aftrekken

Wie een lening afsluit voor een verbouwing of onderhoud aan de eigen woning, mag de financieringskosten meestal aftrekken bij de belastingaangifte. Dit geldt als er sprake is van een verbouwingslening of verbouwingsdepot. Financieringskosten zijn de afsluitkosten, de bemiddelingskosten en de notariskosten voor het afsluiten van de lening. De financieringskosten van de verbouwingslening of het verbouwingsdepot mogen woningeigenaren in één keer aftrekken.

Ook goed om te weten: als je het verbouwen of onderhouden van de woning betaalt met eigen geld, dan zijn er geen financieringskosten en kun je niets aftrekken bij de belastingaangifte.

2. Check of de rente over de lening aftrekbaar is

Sommige woningeigenaren financieren hun verbouwing via hun hypotheek. Bijvoorbeeld door de hypotheek te verhogen. Over deze extra lening mag hypotheekrente worden afgetrokken. Voorwaarde is wel dat ook deze extra lening binnen 30 jaar wordt afgelost, en je jaarlijks een bepaald bedrag aflost. Een andere voorwaarde is dat het bedrag alleen gebruikt wordt voor de eigen woning. Dus niet voor een tweede huis of een vakantiewoning.

Andere verbouwers sluiten hun hypotheek over om de kosten direct mee te financieren. Hier komen oversluitkosten en vaak boeterente bij kijken. Beide zijn meestal aftrekbaar.

Is er sprake van een verbouwingsdepot? Let dan op dat de ontvangen depotrente wordt afgetrokken van de betaalde rente. In de eerste 6 maanden hoeft dit niet.

3. Check voor welke werkzaamheden en materialen de rente over de lening aftrekbaar is

Het vervangen van de kozijnen, asbestverwijdering, onderhoudsschilderwerk of verbouwing van de keuken. Of energiebesparende zaken zoals zonnepanelen of een warmtepomp. Over deze en andere zaken mag je de rente over de lening aftrekken. Controleer goed of dat voor jou geldt, want kosten voor de verbouwing of het onderhoud zelf mag je niet aftrekken.

4. Bewaar alle bonnen en rekeningen

Woningeigenaren mogen de financieringskosten voor hun verbouwing aftrekken in de belastingaangifte wanneer zij een verbouwingslening of verbouwingsdepot hebben. Hierbij moeten zij wel kunnen aantonen dat de lening of het depot gebruikt is voor de verbouwing. Een tip is daarom om alle rekeningen en bonnen van de verbouwing te bewaren.

Op belastingdienst.nl/koopwoning kunnen woningeigenaren terecht voor meer informatie.

Categoriën: Particulier , Belasting
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading