Print

Voorkom ongelukken: ken jij de verkeersregels?

Voorkom ongelukken: ken jij de verkeersregels?

Wat is de maximumsnelheid op een woonerf? Moet je een scootmobiel voorrang geven op een zebrapad? En mag je nadat je bent uitgevoegd op de snelweg vervolgens weer invoegen als je je bedenkt? Voor de verkeersveiligheid is het belangrijk dat iedere automobilist op de hoogte is van de verkeersregels. Toch blijkt het slecht gesteld te zijn met onze kennis over met name nieuwe verkeersregels en -borden. En dat vindt Cora van Nieuwenhuizen, minister van Infrastructuur & Waterstaat, verontrustend.

Onze verkeerskennis kan en moet beter, volgens Van Nieuwenhuizen. Hoe meer je immers weet over de verkeersregels, hoe kleiner de kans op ongelukken. Aan deze kennis schort het nu behoorlijk. Dat blijkt uit de jaarlijkse Verkeersquiz van de ANWB. Van de 90.000 mensen die hebben deelgenomen aan de verkeersquiz, rondde slechts 10% de quiz met een voldoende af. Inderdaad: maar liefst 90% beantwoordde meer dan 4 van de 20 vragen fout.

Kennis up-to-date

In de test komen met name ‘nieuwe’ verkeersregels aan bod. En daar gaat het mis. Denk jij dat je op een woonerf verplicht stapvoets moet rijden? Helaas, fout. Hoewel je vroeger stapvoets moest rijden, is dit sinds 2012 aangepast en mag je maximaal 15 km per uur rijden op een woonerf. Wil jij na het uitvoegen toch weer invoegen op de snelweg? Menigeen denkt dat dit gewoon is toegestaan, maar dat is het niet. Je bent verplicht de uitvoegstrook te blijven volgen als je eenmaal voor deze strook gekozen hebt. Doe je dit niet? Dan zorg je niet alleen voor een gevaarlijke situatie op de weg, deze actie kan je ook nog eens een boete van €150,- opleveren. 

Doe de verkeersquiz

Een ongeluk voorkomen, dat willen we natuurlijk allemaal. Wist je dat het aantal doden en ernstig gewonden in het verkeer nog altijd stijgt? Maar ook een ongeluk met minder ernstige gevolgen – denk hierbij aan blikschade – is vervelend. Door op de hoogte te blijven van de verkeersregels – én je hieraan te houden – moet de verkeersveiligheid toenemen. Benieuwd hoe goed jij op de hoogte bent van de verkeersregels en -borden? Doe hier de test.

Categoriën: Particulier , Schade , Educatie
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading