Print

Vrijstelling overdrachtsbelasting: alles op een rijtje

Vrijstelling overdrachtsbelasting: alles op een rijtje

Vanaf 2021 betalen huizenkopers jonger dan 35 jaar die een huis kopen om daar zelf in gaan wonen, eenmalig geen overdrachtsbelasting. Vanaf 1 april 2021 geldt de aanvullende voorwaarde dat de woning niet duurder mag zijn dan vier ton.

Wie in het eerste kwartaal van 2021 bij de notaris de sleutel krijgt, profiteert het meeste. In het eerste kwartaal geldt de grens van vier ton nog niet. Dat is zo afgesproken omdat toen het voorstel op Prinsjesdag naar buiten kwam, er geen sprake was van een maximale woningwaarde. Veel huizenkopers hielden al rekening met het toekomstige voordeel. Pas later besloot de minister dat de maatregel alleen zal gelden voor degenen die dit duwtje in de rug het hardste nodig hebben en werd de grens van vier ton geïntroduceerd.

Op een rijtje:

  • Ben je onder de 35, en krijg je tussen 1 januari en 31 maart 2021 de sleutel van je nieuwe woning waar je zelf gaat wonen, dan betaal je geen overdrachtsbelasting, ongeacht de waarde van de woning.
  • Ben je onder de 35 en krijg je na 31 maart 2021 de sleutel van een huis beneden de € 400.000, dan betaal je geen overdrachtsbelasting. Ook hier geldt de eis van zelfbewoning.
  • Ben je onder de 35 en krijg je na 31 maart 2021 de sleutel van een huis boven de € 400.000 en ga je er zelf wonen, dan betaal je over het gehele bedrag 2% overdrachtsbelasting.
  • Ben je boven de 35 en koop je een woning waar je zelf in gaat wonen, dan betaal je net als nu 2% overdrachtsbelasting.
  • Koop je een huis, maar ga je er niet zelf in wonen (zoals beleggers) dan betaal je vanaf 1 januari 2021 8 procent overdrachtsbelasting.

Ook nog goed om te weten:

  • Het gaat om een eenmalige vrijstelling. Het moment van overdracht bij de notaris is bepalend, niet het moment dat je de koopovereenkomst tekent.
  • De vrijstelling geldt voor iedere koper afzonderlijk. Koop je als stel een huis en is één van de kopers 35 jaar of ouder en de ander jonger dan 35 jaar? Dan betaalt de persoon van 35 jaar of ouder over zijn/haar deel wel de 2% belasting.
  • Voor de vrijstelling maakt het niet uit of je al eerder een eigen woning hebt gehad. De woning hoeft dus niet de eerste koopwoning van de koper te zijn voor de vrijstelling.
Categoriën: Particulier , Huis kopen
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading