Print

Waar moet je op letten als je gaat samenwonen?

Waar moet je op letten als je gaat samenwonen?

Heb jij plannen om met je vriend of vriendin te gaan samenwonen? Dan moet er van alles geregeld worden. Met sommige zaken ben je wellicht direct gestart, zoals het inpakken van je spullen en het aanschaffen van nieuwe meubels. Maar heb je ook de financiële zaken op orde?

Door samen afspraken te maken over financiële zaken - denk aan de verdeling van het eigen vermogen, de verdeling van het koophuis en het partnerpensioen - wordt het risico op problemen achteraf aanzienlijk kleiner. Toch doen maar weinig stellen dit. Wijzer in geldzaken deed onderzoek naar de financiële situatie van personen van 18 jaar of ouder die samenwonen zonder huwelijk of geregistreerd partnerschap. Uit dit onderzoek blijkt dat de financiële risico’s bekend zijn onder de ondervraagden, maar dat het nemen van maatregelen vaak achterwege blijft.

Samenlevingscontract

Welke afspraken maken jullie met betrekking tot de eigen bezittingen die jullie meenemen naar jullie nieuwe woning? Hebben jullie al nagedacht over de verdeling van het ouderdomspensioen? En je wilt er niet over nadenken, maar wat als de relatie stukloopt of als je partner komt te overlijden? Wie gaat samenwonen doet er goed aan over dit soort zaken na te denken en afspraken te maken die je vast kunt laten leggen in een samenlevingscontract. Toch blijkt uit het onderzoek van Wijzer in geldzaken dat ruim de helft van de samenwonenden dit niet doet en geen samenlevingscontract heeft.

Samenwonen goed geregeld

Wil jij inzicht in de financiële gevolgen van samenwonen? Vul dan onderstaande vragen in en ontvang tips wat je nog kunt regelen om ook de financiële zaken op orde te hebben. Wil je meer informatie over samenwonen en/of het samenlevingscontract? Hier vertellen we je er meer over. Heb je toch nog vragen? Stel dan hieronder je vraag aan een onafhankelijk financieel adviseur of ga naar je eigen adviseur.

Woon je samen of ga je dat doen?

Vul hieronder een aantal korte vragen in en ontvang een persoonlijk overzicht met tips en advies. Let op! Afhankelijk van de internetverbinding kan het even duren voordat de tool zichtbaar wordt.

Categoriën: Particulier , Tips , Huis kopen , Geld
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading