Print

Wat is jouw eigen risico bij schade door storm?

Wat is jouw eigen risico bij schade door storm?

De financiële schade door storm kan flink oplopen. Wat wel en niet gedekt wordt en de hoogte van het eigen risico verschilt per verzekeraar. Maar weet jij eigenlijk hoe jij verzekerd bent voor stormschade? Het zou toch zonde zijn als je straks je spaargeld moet gebruiken voor het herstellen van je dak.

Wat is storm eigenlijk?

Als je polisvoorwaarden naleest van verzekeringsmaatschappijen is de definitie van storm, wind met een windsnelheid van ten minste 14 meter per seconde (windkracht 7). Kijk je op de site van het KNMI, dan kennen zij gradaties van wind. Dat zit tussen windstil en orkaan in. Opvallend is dat het KNMI bij windkracht 7 spreekt van harde wind, terwijl verzekeraars het dan al hebben over storm. Heeft het KNMI over storm, is er sprake van windkracht 9.

Wanneer heb ik stormschade?

Wanneer er door de storm (minimaal windkracht 7) schade wordt veroorzaakt aan je eigendommen en je hebt stormschade verzekerd, wordt deze schade vergoed. Wel wordt er door een schadebehandelaar van een verzekeraar serieus gekeken of er wel sprake is van schade. Een plaatselijke aannemer vraagt standaard bij het opstellen van een kostenoverzicht als een grap: is het stormschade of is het achterstallig onderhoud wat weg- of omgewaaid is? Een grap, maar wel met een duidelijke boodschap. Wanneer het laatste duidelijk zichtbaar is, zal een verzekeraar met de schade-uitkering daar natuurlijk rekening mee houden.

Eigen risico:

Bij de standaard dekkingen wordt er rekening gehouden met een eigen risico. Vaak is dit 2 promille van de verzekerde som met een minimum van € 227,- en een maximum van € 454,-.

Hanteren alle maatschappijen een eigen risico?

De eerder genoemde eigen risico is een vaak genomen standaard eigen risico. Toch zie je in polisvoorwaarden veranderingen. Naar mijn weten is er geen verzekeraar die geen eigen risico voor stormschade hanteert in hun standaardvoorwaarden. Er zijn inmiddels wel verschillen tussen verzekeraars. De één kan een standaard eigen risico van € 50,- voor alle risico’s hanteren (dus ook storm) en de ander € 150,- voor alleen stormschade. Ook zijn er maatschappijen waar het eigen risico afkoopbaar is. Tegen een meerpremie kan het eigen risico worden verlaagd naar een lager bedrag of wellicht naar geen eigen risico.

Zit je in een gebied waar er vaak sprake is van storm (hard wind volgens het KNMI), controleer dan eens wat jouw eigen risico is of vraag het na aan uw adviseur. Wellicht is het eenvoudig aan te passen naar een lager bedrag, zodat je bij een stormschade niet voor een verrassing komt te staan.

Categoriën: Particulier , Schade
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading