Print

Wat moet je regelen als je (bijna) 18 bent?

Wat moet je regelen als je (bijna) 18 bent?

Vier jij binnenkort je 18e verjaardag of ben jij inmiddels al officieel volwassen? Dan verandert er veel in je leven. Vanaf je 18e ben je namelijk officieel volwassen. Je mag nu eindelijk zelf stemmen, zonder volwassene de auto instappen (mits je natuurlijk je rijbewijs hebt), af en toe een biertje drinken en je eigen telefoonabonnement afsluiten. Maar volwassen zijn betekent ook dat je vanaf nu financieel zelfstandig bent en je zaken goed op orde moet hebben. Wat moet je allemaal regelen? Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD) helpt met het Geldplan bijna 18.

Je 18e verjaardag is een belangrijke mijlpaal. Veel jongeren kijken er naar uit. Vergeet echter niet dat je als 18-jarge niet alleen profiteert van de leuke zaken. Je moet nu namelijk ook van alles zelf regelen. Denk hierbij aan het aanvragen van je eigen DigiD, het afsluiten van een zorgverzekering en het regelen van een eigen betaal- en spaarrekening. Bovendien ben je vanaf je 18e financieel zelfstandig. Dat betekent bijvoorbeeld dat je zelf zorgtoeslag kunt aanvragen, maar ook dat je zelf verantwoordelijk bent voor het op tijd betalen van rekeningen en boetes.

Aan de slag

Kortom: ben je (bijna) 18, dan moet je aan de slag. Om je een handje te helpen heeft het NIBUD het Geldplan bijna 18 ontwikkeld. Het Geldplan bestaat uit een checklist en legt je stap voor stap uit wat jij moet regelen nu je (bijna) 18 bent. Ook vind je hier meer informatie over zaken waar jij nu mee te maken krijgt, zoals studeren, op jezelf wonen en geld verdienen. Tot slot vind je in het Geldplan bijna 18 belangrijke tips. Lees bijvoorbeeld hoe je voorkomt dat je geld tekort komt, hoe je als 18-jarige een eigen bedrijf kunt starten en waar je aan moet denken als je deze zomer samen met je vrienden op vakantie gaat.

Geldplan bijna 18

Wil jij zeker weten dat jouw volwassen leven goed van start gaat? Doorloop dan het Geldplan bijna 18. Zo weet je zeker dat je niets vergeet en alles op orde hebt. Je vindt de tool hier.

Categoriën: Particulier , Tips , Studeren
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading