Print

Wat verandert er in 2018 voor werkgevers?

Wat verandert er in 2018 voor werkgevers?

Drie veranderingen voor werkgevers op een rij

Het nieuwe kabinet heeft plannen om het de werkgevers te vergemakkelijken in 2018. We zetten drie belangrijke maatregelen uit het regeerakkoord voor je op een rij.

1. Na drie jaar een vast contract

Nu worden tijdelijke contracten na twee jaar automatisch omgezet in een vast contract. Daar komt mogelijk verandering in. In het regeerakkoord staat dat je als werkgever vanaf volgend jaar niet langer verplicht bent je werknemer binnen twee jaar een vast contract aan te bieden. Deze periode wordt met een jaar verlengd. Dit betekent dat je als werkgever een jaar langer de tijd krijgt om te kijken of een werknemer geschikt is voor de betreffende functie binnen jouw bedrijf. Het kabinet hoopt hiermee te voorkomen dat mensen in een 'draaideur van tijdelijke contracten' blijven hangen.

2. Verlenging van de proeftijd

Momenteel is de proeftijd maximaal 2 maanden. In deze periode mogen zowel de werknemer als de werkgever de arbeidsovereenkomst per direct beëindigen. Bied jij als werkgever je nieuwe werknemer direct een contract voor onbepaalde tijd aan? Dan wordt de proeftijd naar verwachting verruimd naar 5 maanden zodat werknemers meer kans maken op een contract voor onbepaalde tijd terwijl werkgevers langer de tijd krijgen om te bepalen of een werknemer geschikt is voor de functie. Bij contracten voor een periode langer dan twee jaar geldt binnenkort een proeftijd van 3 maanden, bij overige contracten verandert er niets en blijft de proeftijd maximaal 2 maanden. 

3. Versoepeling ontslagrecht

Ben je niet tevreden met een werknemer? Dan is het moeilijk om iemand te ontslaan. Dat vindt het nieuwe kabinet ook. Daarom wordt het ontslagrecht vanaf volgend jaar versoepeld, zo staat in het regeerakkoord. Wanneer de werkgever meerdere redenen heeft om een werknemer te ontslaan, dan hoeven deze oorzaken niet individueel voldoende te zijn om iemand de laan uit te sturen. Op basis van een opeenstapeling van redenen mag de werknemer alsnog ontslagen worden. Voor de werknemer staat hier wel tegenover dat rechters een hogere ontslagvergoeding toe kunnen kennen. Ook hebben werknemers direct al recht op een ontslagvergoeding en hoeven zij niet eerst twee jaar in dienst te zijn om hier aanspraak op te maken.

Categoriën: Zakelijk , Geld , Ondernemen
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading