Print

Week van het geld: hoe gaan kinderen om met geld?

Week van het geld: hoe gaan kinderen om met geld?

De Week van het geld - die plaatsvindt van 12 t/m 16 maart 2018 - heeft als doel kinderen te leren omgaan met geld. Thema van dit jaar: “Wanneer ben je rijk?”. Wijzer in geldzaken – initiatiefnemer van deze themaweek – deed onderzoek naar geldzaken onder kinderen in groep 5 t/m 8. De resultaten zetten we hier voor je op een rij.

1000 kinderen in groep 5 t/m 8 werd gevraagd naar hun geldzaken. Hoeveel zakgeld krijgen zij bijvoorbeeld van hun ouders? Waar besteden zij hun geld het liefst aan en hoe vinden zij zelf dat ze met geld om kunnen gaan? Driekwart van de ondervraagde kinderen geeft aan dat zij vinden dat zij goed met geld om kunnen gaan. Toch heeft de helft wel eens iets gekocht waar hij of zij later spijt van kreeg. De reden om bepaalde producten te kopen? Vloggers zorgen er bij 1 op de 6 kinderen voor dat zij graag een product uit de vlog willen kopen. Toch zijn vrienden en reclames nog steeds het meest van invloed op het koopgedrag van kinderen.

Hoe komen kinderen aan hun geld?

Veel kinderen krijgen zakgeld van hun ouders, maar liefst acht op de tien kinderen. Hoeveel dit is, is afhankelijk van de leeftijd. Kinderen uit groep 5 ontvangen gemiddeld €6,80 per maand, terwijl kinderen uit groep 8 gemiddeld €11,10 per maand krijgen. Vaak gebeurt dit contant, maar ruim een derde (34%) ontvangt het zakgeld op de bankrekening. Dit gebeurt vaker bij oudere kinderen die in groep 7 of 8 zitten. Bijna de helft (48%) van de kinderen die ondervraagd zijn verdienen extra bij door af en toe boodschappen te doen, de auto te wassen of de hond uit te laten. 7 jaar geleden, toen Wijzer in geldzaken hetzelfde onderzoek uitbracht, was dit nog 61%. Kinderen uit groep 5 ontvangen gemiddeld €1,60 per klusje, terwijl kinderen uit groep 8 gemiddeld €2,70 per klusje krijgen.

Rol van de ouders

Hoewel er tijdens de Week van het geld op allerlei scholen activiteiten worden georganiseerd om kinderen bewust te leren omgaan met geld, is er ook een belangrijke taak voor de ouders weggelegd. Gelukkig wordt er thuis goed gepraat: ruim negen op de tien (91%) kinderen praten wel eens over geld met hun ouders. Vaak mogen kinderen zelf bepalen waar ze hun geld aan uitgeven. Dit gaat voornamelijk op aan speelgoed, snoep en computerspelletjes. Ruim twee vijfde (44%) van de kinderen uit groep 5 tot en met 8 geeft aan zichzelf rijk te voelen. Maakt geld gelukkig? Een kwart van de kinderen denkt van wel, maar gelukkig zijn vrienden belangrijker dan geld: het merendeel van de kinderen geeft aan liever drie goede vrienden te hebben dan €1.000,-.

Week van het geld 2018

De Week van het geld – die dit jaar plaatsvindt van 12 t/m 16 maart – heeft als doel om kinderen te leren omgaan met geld zodat de basis gelegd wordt voor financiële zelfredzaamheid op volwassen leeftijd. Jong geleerd is immers oud gedaan. Deze week worden er daarom allerlei leuke activiteiten georganiseerd die in het teken staan van geld. Financieel adviseurs geven bijvoorbeeld gastlessen op basisscholen, verzekeraars leggen aan kinderen op een speelse wijze de basisprincipes van verzekeren uit en er zijn zelfs speciale workshops voor ouders. Interesse? Hier vind je alle activiteiten die deze week plaatsvinden.

 

Categoriën: Particulier , Geld
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading