Print

Welke reiskosten zijn voor ondernemers aftrekbaar?

Welke reiskosten zijn voor ondernemers aftrekbaar?

Een fout in de belastingaangifte is zo gemaakt. Natuurlijk krijg je de kans om fouten aan te passen in je aangifte, maar hopelijk is dit niet nodig. Om je te helpen de belastingaangifte snel en foutloos in te vullen, lichten we iedere week een veelgemaakte fout in de belastingaangifte uit. Deze week een veelgemaakte fout door ondernemers: wanneer zijn reiskosten aftrekbaar en hoe zit dit precies? 

Reiskosten vergeten op te geven?

De meeste ondernemers moeten reizen voor hun werk. Besprekingen, vergaderingen of zelfs reizen naar het buitenland: hier zitten kosten aan verbonden. Hoewel niet alle ondernemers dit doen, zijn deze kosten in sommige gevallen aftrekbaar.

Reiskosten ondernemer: met de auto

Ga je met de auto en staat de auto op naam van je bedrijf? Dan mag je de btw over je zakelijke autokosten terugvragen in je btw-aangifte. Is de auto privébezit? Dan mag je de kosten voor de zakelijke kilometers aftrekken van de inkomstenbelasting. Hiervoor is het wel belangrijk dat je bijhoudt welke zakelijke kilometers je aflegt. Registreer wanneer je zakelijke kilometers rijdt, hoeveel kilometers dit zijn en het adres van vertrek en aankomst. Je mag €0,19 aftrekken per zakelijk gereden kilometer. Let op: bij een auto van de zaak telt woon-werkverkeer wel mee als zakelijk gebruik. Bij een privéauto telt woon-werkverkeer niet mee als zakelijk gebruik.

Reiskosten ondernemer: met het openbaar vervoer, de taxi of het vliegtuig

De kosten die je als ondernemer maakt door met de bus, de trein of de taxi te reizen kun je aftrekken voor de inkomstenbelasting. Dit geldt ook voor reizen met het vliegtuig. Dit is wel exclusief btw. Bewaar alle bonnen als bewijs. De btw kun je terugvragen in je btw-aangifte. Let wel op: woon-werkverkeer valt hier niet onder. De btw over deze kosten kun je dus niet aftrekken in je btw-aangifte.

Reiskosten ondernemer: met de fiets of de brommer

Ga je met je eigen fiets of brommer op pad? Ook dan mag je alle kilometers die je zakelijk maakt aftrekken voor €0,19 per kilometer. Ook nu geldt: houd je zakelijke kilometers goed bij door te registreren wanneer je zakelijke kilometers rijdt, hoeveel kilometers dit zijn en het adres van vertrek en aankomst. De btw over de kosten kun je alleen aftrekken in je btw-aangifte wanneer het vervoermiddel op naam van je bedrijf staat.

Meer weten?

Wil je meer weten over welke reiskosten je wel en welke reiskosten je niet mag aftrekken van de inkomstenbelasting? Hier vind je meer informatie. Kom je er niet uit? Stel dan hieronder je vraag aan een onafhankelijk financieel adviseur of ga naar je eigen adviseur.

Lees ook: 

Veelgemaakte fout nummer 1: Verkeerde WOZ-waarde

Veelgemaakte fout nummer 2: Hypotheekrente niet altijd aftrekbaar

Categoriën: Zakelijk , Belasting , Tips
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading