Print

Zelfstandig ondernemer en de belastingaangifte 2021, hier moet je op letten

Geplaatst op:
Zelfstandig ondernemer en de belastingaangifte 2021, hier moet je op letten

Vanaf 1 maart doet heel Nederland als het goed is weer belastingaangifte. Ben je zelfstandige en doe je de aangifte zelf? Dit zijn belangrijke aandachtspunten.

Ga na of je ondernemer voor de inkomstenbelasting bent

Dat je als zzp’er, freelancer of mkb’er staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, betekent niet dat je automatisch ondernemer voor de inkomstenbelasting bent. Daarvoor moet je aan andere voorwaarden voldoen. Zie daarvoor de OndernemersCheck van de Belastingdienst.

Geen ondernemer voor de inkomstenbelasting, maar wel winst gemaakt? Over deze inkomsten moet je uiteraard wel belasting betalen. Dit vul je in de belastingaangifte in als inkomsten uit overig werk.

Houd rekening met aftrekposten en ondernemersfaciliteiten

Ga na op welke aftrekposten je als zzp’er recht hebt. Denk aan zakelijke kosten, zelfstandigenaftrek, startersaftrek, MKB-winstvrijstelling, kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) en de oudedagsreserve. Heb je premies ingelegd voor een lijfrente? Die zijn aftrekbaar, zolang je binnen de jaarruimte blijft.
Voor een aantal van deze aftrekposten moet je voldoen aan het urencriterium, dat betekent dat je op jaarbasis minimaal 1.225 uur in je bedrijf steekt. Dat kunnen ook uren zijn die je besteedt aan marketing, administratie of netwerken. Houd ze goed bij, de belastingdienst kan er naar vragen.

Versoepeling urencriterium

Door de coronacrisis kon je over 2021 mogelijk niet aan het urencriterium voldoen. Om het risico te beperken dat je daardoor aftrekposten misloopt, gold een versoepeling van het urencriterium van 1 januari 2021 tot 1 juli 2021. Over die periode mag je er van uitgaan dat je ten minste 24 uur per week aan je onderneming hebt besteed. Ook als je dat niet werkelijk hebt gedaan. Check hier of je gebruik kunt maken van de versoepeling van het urencriterium.

Coronasteun

Kreeg je vanwege de coronacrisis in 2021 een TOZO-uitkering (tijdelijke overbrugging voor zelfstandige ondernemers)? Die bestond tot 1 oktober 2021 en telt mee voor het inkomen. Je moet er dus belasting over betalen. Deze uitkering staat bij de vooraf ingevulde gegevens in je aangifte inkomstenbelasting over 2021.

Thuiswerken

Ook als zzp'er werkte je tijdens de coronacrisis misschien vaker vanuit huis. De kosten die je daarvoor moest maken zijn slechts in enkele gevallen af te trekken in de aangifte inkomstenbelasting over 2021. Uitgaven zoals koffie, toiletpapier, gas, water en licht worden gezien als privé-uitgaven. En zijn dus niet aftrekbaar.

Uitstel

Heb je meer tijd nodig voor de aangifte? Dan kun je uitstel aanvragen. Doe dat wel voor 1 mei, je krijgt dan uitstel tot 1 september 2022.

 

 

Categoriën: Zakelijk , Belasting

Geef je reactie!

Wat je invoert bij "naam" wordt boven je reactie getoond.

Info: Als je al een account hebt, log dan in via de volgende link:  Inloggen op Finfin van Adfiz
Dit veld hoeft u niet in te vullen
Visitor  Visitor
Visitor  Visitor
- 6 okt 17:34  Antwoord
Hi there!
Visitor  Visitor
- 25 mei 12:32  Antwoord
Hi there!
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading
0
Hoi!
Wat vind je van deze pagina?