Print

Zo help je je kind bij de aankoop van een woning

Zo help je je kind bij de aankoop van een woning

De jubelton is verdwenen, maar er zijn nog steeds mogelijkheden voor ouders die hun kind willen helpen bij de aankoop van een eigen woning.

Nadat de jubelton in 2023 al flink was versoberd, is deze schenkingsvrijstelling vanaf 1 januari 2024 helemaal van het toneel verdwenen. Wel blijft de eenmalige schenkingsvrijstelling met een vrij bestedingsdoel bestaan, dit is in 2024 een bedrag van € 31.813. Hiervoor geldt dat het kind dat de schenking ontvangt tussen de 18 en de 40 jaar moet zijn.

Ook bestaat er voor ouders de jaarlijkse vrijstelling van 6.633 euro per jaar (bedrag 2024), voor deze vrijstelling geldt geen leeftijdsgrens. Uiteraard mag je je kind ook meer schenken dan deze bedragen, maar dan moet er wel belasting worden betaald. Lees de regels voor alle vrijstellingen hier.

Lenen/schenken

Naast het eenmalig of jaarlijks schenken is ook een leen-/schenkconstructie een mogelijkheid. Dit wordt ook wel een familiehypotheek genoemd. Hiermee kunnen ouders (of andere familie) een kind met een eigen woning helpen. Een deel van het hypotheekbedrag wordt onderhands (dus zonder tussenkomst van een geldverstrekker zoals een bank) geleend bij familie. De te betalen rente en de looptijd worden in overleg vastgesteld, net als de voorwaarden voor de lening.

Ouders kunnen er vervolgens voor kiezen om de door het kind betaalde rente weer (deels) terug te schenken aan het kind, binnen de grenzen van de jaarlijkse schenkingsvrijstelling. Bovendien is de betaalde rente voor het kind fiscaal aftrekbaar. Hier zijn trouwens wel voorwaarden aan verbonden, de rente moet bijvoorbeeld wel marktconform zijn. Laat je goed informeren en zet een en ander goed op papier. Als de leen-/schenkconstructie goed is ingericht, is dat voor zowel het kind als de ouders voordelig.

Andere opties

Als ouder kun je ook nog meetekenen op de hypotheek of zelf het huis kopen en het vervolgens aan het kind verhuren. Vraag je financieel adviseur naar alle mogelijkheden en voorwaarden.

Categoriën: Particulier , Tips , Huis kopen
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading