Print

Zorgpremie stijgt in 2023: waar kun je op letten?

Zorgpremie stijgt in 2023: waar kun je op letten?

De zorgverzekering wordt duurder in 2023. De eerste premie die is bekendgemaakt, ligt tien euro per maand hoger dan in 2022. De zorgtoeslag stijgt mee waardoor de lagere inkomens er niet op achteruit gaan.

Op Prinsjesdag werd al voorspeld dat de premies van de basisverzekering met ongeveer € 11 per maand zullen stijgen. Hierdoor wordt de totale zorgpremie in 2023 gemiddeld € 137 per maand. Uiterlijk in november 2022 stellen de zorgverzekeraars hun definitieve premie vast.

Zorgtoeslag stijgt mee

Om lage- en middeninkomens te compenseren voor de hogere kosten, stijgt de zorgtoeslag met circa € 35 per maand naar maximaal € 154 per maand. Het kabinet heeft voor 2023 de zorgtoeslag voor één keer extra verhoogd om de algemene koopkracht te verbeteren. Ook zijn er in 2023 meer huishoudens die recht hebben op zorgtoeslag.

Wel aanvragen

Veel mensen vergeten de toeslag aan te vragen, terwijl ze er wel recht op hebben. Dat komt vaak omdat er iets is veranderd in de situatie, maar er geen actie is ondernomen. Iemand is bijvoorbeeld 18 geworden waardoor het recht op toeslag is ontstaan. Of iemand is gescheiden waardoor hij of zij in aanmerking komt, of overgestapt naar een kleiner dienstverband waardoor de zorgtoeslag in beeld komt. Ook komt het voor dat mensen de mogelijkheid niet kennen of de informatie niet begrijpen.

Goedkoper

Het is mogelijk om de premie van je zorgverzekering te beïnvloeden. Bijvoorbeeld door het eigen risico aan te passen, te kiezen voor een goedkopere ‘budget’-verzekering of door het aanvullende pakket te beperken.

Behoefte

Het is belangrijk om eerst je behoefte in kaart te brengen. Verwacht je veel zorg nodig te hebben het komende jaar? Is er een kind op komst? Zal een van de kinderen een beugel aangemeten krijgen? Vermoed je de fysiotherapeut nodig te hebben?

Basisverzekering

De meeste zorg valt onder de basisverzekering. Je kunt kiezen uit drie types: restitutie, natura en budget. Elk type kent een eigen mate van keuzevrijheid en heeft een eigen prijskaartje. Lees hier meer over de verschillen.

Aanvullende verzekering

De aanvullende verzekering vergoedt zorg die niet onder de basisverzekering valt. Het gaat bijvoorbeeld om kosten voor een bril of contactlenzen, alternatieve zorg, fysiotherapie, uitgebreidere buitenlanddekking, enzovoort. Voor tandzorg kun je een aanvullende tandartsverzekering sluiten. Dat betekent dat je bovenop de basisverzekering soms twee aanvullende verzekeringen sluit. Lees hier meer details.

Eigen risico

Het verplichte eigen risico is ook het komende jaar € 385. Dat bedrag is, in stapjes van € 100, vrijwillig op te hogen tot maximaal € 885. Wie kiest voor een maximaal eigen risico, krijgt een korting op de jaarpremie van rond de € 200, dit verschilt per verzekeraar. Lees hier de overwegingen.

Categoriën: Particulier , Verzekeren
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading