Print

Zorgverzekering: zitten blijven of overstappen?

Zorgverzekering: zitten blijven of overstappen?

Wat de Miljoenennota voorspelde, bleek daags op de derde dinsdag van september achterhaald. De zorgpremie gaat in 2017 namelijk niet met 3,5 euro per maand omhoog. De stijging is maar liefst ruim 9 euro, een kostenverhoging van zo’n 10 procent. ‘Goed’ nieuws: waarschijnlijk niet alle zorgverzekeraars gooien hun premie zover omhoog. En dat zou overstappen wel eens heel interessant kunnen maken!

Belangrijke redenen

De belangrijke redenen voor de premiestijging zijn gemakkelijk aan te wijzen:

  • Toenemend gebruik van dure medicijnen
  • Uitbreiding van het basispakket
  • Algemene loon- en prijsstijging
  • Hogere kosten van de wijkverpleging (niet langer vergoed vanuit AWBZ, maar vanuit basispakket)

Grote prijsverschillen

Maar: er is nog een veel belangrijkere, onderliggende reden voor de premiestijging. De zorgpremie, ofwel de nominale premie, bestaat namelijk uit een rekenpremie en een opslagpremie. De overheid bepaalt de rekenpremie. Met de hoogte van deze premie moeten zorgverzekeraars hun zorguitgaven kunnen dekken. Ook de hoogte van het eigen risico en de bijdrage uit het ziekenverzekeringsfonds zijn hierbij van invloed. De opslagpremie stelt de zorgverzekeraars in staat hun taken uit te voeren en wettelijke reserves op peil te houden.

Sinds 2012 is de rekenpremie elk jaar gestegen. Zorgverzekeraars hebben de afgelopen jaren een deel van hun winst en reserves ingezet om niet ook nog eens de opslagpremie te (hard) doen stijgen. Bij sommige verzekeraars zijn nu de reserves op, maar bij andere niet. Dat verklaart dus waarom er wel eens grote prijsverschillen aan kunnen komen.

Dus wat kan je en wat doe je?

Overstappen?

Vanaf half november 2016 tot eind januari 2017 kan je overstappen van zorgverzekering. Doe je dat vóór 1 januari 2017, dan zegt je nieuwe zorgverzekeraar de oude zorgverzekering automatisch op. Stap je pas over in januari, dan moet je de oude al voor die maand opzeggen. Maak dus tijdig een overzicht van de zorg die je volgend jaar denkt nodig te hebben. Het zou voor 2017 écht de moeite waard kunnen zijn. Het allerbeste: raadpleeg je adviseur. Die zorgt voor de scherpste premie!

Zie ook: https://www.adfiz.nl/finfin/zorgverzekering

Categoriën: Particulier , Verzekeren
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading