Print

Zzp’er? Zo krijg je inzicht in jouw financiële toekomst

Geplaatst op:
Zzp’er? Zo krijg je inzicht in jouw financiële toekomst

Als zzp’er heb je veel verantwoordelijkheden. Je moet er zelf zorg voor dragen dat er iedere maand voldoende geld op je rekening binnenkomt, ook wanneer je tijdelijk geen opdrachten hebt. Daarnaast moet je geld apart zetten voor de Belastingdienst en is het verstandig je voor te bereiden op eventuele arbeidsongeschiktheid en je pensioen. Uit onderzoek van Wijzer in geldzaken in samenwerking met het NIBUD blijkt dat 18% van de zzp’ers zich (ernstige) zorgen maakt over de financiële toekomst. Daarom heeft Wijzer in geldzaken een tool ontwikkeld die je helpt met tips en inzicht in jouw persoonlijke financiële situatie.

Fluctuerend inkomen

Voor twee derde van de zzp’ers geldt dat zij een fluctuerend inkomen hebben. De ene maand stroomt het geld binnen, de andere maand hebben ze nog net voldoende om de boodschappen van te betalen. Hoe hoog het maandelijkse inkomen is, is onder andere afhankelijk van het aantal opdrachten dat een zzp’er binnenhaalt. Daarnaast zijn zij afhankelijk van de opdrachtgever: betaalt hij wel op tijd uit? De groep zzp’ers met een fluctuerend inkomen heeft vaker te maken met een lagere winst en is daardoor sterker gericht op de korte termijn. Dit kan later tot problemen zorgen, zo blijkt uit het onderzoek onder ruim 1.200 zzp’ers in Nederland. 

Geen overzicht, veel problemen

Zzp’ers die geen overzicht hebben van hun financiële situatie, ervaren de meeste problemen: ze zijn onzeker, hebben financiële zorgen en minder reserves. 11% van de zzp’ers die mee hebben gedaan aan het onderzoek geeft dan ook aan vaak geld tekort te komen. Betaalt een opdrachtgever niet op tijd uit? Dan raakt 1 op de 10 zelfstandigen hierdoor in de problemen.

Geld apart zetten

Verder is het percentage zelfstandigen dat geld apart zet voor eventuele financiële tegenvallers of het pensioen opvallend: 18% zet nooit geld opzij. Slechts 26% reserveert periodiek een vast bedrag of vast deel van de winst. De meerderheid (55%) legt alleen geld opzij als er geld over is. Van de zzp’ers die wel geld apart leggen, zegt de meerderheid (55%) hier 6 maanden mee te kunnen overbruggen.

Krijg inzicht in jouw persoonlijke financiële situatie

Wil jij als zzp’er handige tips en adviezen over jouw financiële toekomst? Denk aan tips over het inzicht krijgen in je inkomsten en uitgaven, het opzetten en bijhouden van een administratie, geld reserveren (voor de Belastingdienst, een buffer en privé-uitgaven), verzekeringen, belastingen en wat te doen wanneer je uitgaven hoger zijn dan je inkomsten? Wijzer in Geldzaken helpt. Beantwoord een paar vragen en je krijgt een overzicht met persoonlijke tips. 

Categoriën: Zakelijk , Tips , Geld , Ondernemen

Geef je reactie!

Wat je invoert bij "naam" wordt boven je reactie getoond.

Info: Als je al een account hebt, log dan in via de volgende link:  Inloggen op Finfin van Adfiz
Dit veld hoeft u niet in te vullen
Visitor  Visitor
Visitor  Visitor
- 6 okt 21:06  Antwoord
Hi there!
Visitor  Visitor
- 25 mei 18:24  Antwoord
Hi there!
Visitor  Visitor
- 19 dec 16:28  Antwoord
Hi there!
Visitor  Visitor
P. De Reuver - 19 jun 21:49  Antwoord
Ja, zijn allemaal zaken op te letten. Misschien toch moeilijker te berwerkstelligen.
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading
0
Hoi!
Wat vind je van deze pagina?