Ouder worden

Bereid je voor op de toekomst

Oudedag voor ondernemers

Waar moet je rekening mee houden als ondernemer?

 Print

De meeste ondernemers hebben tijdens hun carrière maatregelen genomen om ook op hun oudedag zorgeloos te kunnen leven. Maar er zijn meer zaken om te regelen of om over na te denken. We zetten ze hier voor je op een rij.

Iedereen die in Nederland heeft gewoond of gewerkt ontvangt op de AOW-leeftijd een basispensioen, de AOW. Dit geldt ook voor ondernemers. Hoeveel je iedere maand krijgt na je pensioen, is afhankelijk van het aantal jaren dat je verzekerd bent geweest voor de AOW én of je alleen woont of met iemand samen. Meer informatie over de AOW vind je hierHier kun je ook gelijk je AOW-leeftijd berekenen. Het AOW is slechts een basispensioen dat door ondernemers zelf aangevuld moet worden.

Als ondernemer kun je op verschillende manieren je pensioen aanvullen. Als ondernemer mag je bijvoorbeeld jaarlijks een deel van je winst opzij leggen voor je oudedagsvoorziening. Dat gedeelte dat je reserveert noem je de oudedagsreserve. 
LET OP: Vanaf 1 januari 2023 kan de oudedagsreserve niet meer (verder) worden opgebouwd. De opgebouwde oudedagsreserve tot en met 31 december 2022 kun je laten staan of omzetten in een lijfrente of bankspaarproduct. Raadpleeg daarvoor je boekhouder of financieel adviseur. Lees hier meer. 
Heb jij gespaard via een lijfrente en keert jouw lijfrente binnenkort uit? Dan geven we hier antwoord op de belangrijkste vragen die je jezelf kunt stellen bij de keuze van een direct ingaande lijfrente. Een andere manier om je pensioen aan te vullen is door middel van de overwaarde van je huis die na verkoop vrijkomt of de verkoop van je bedrijf. Heb je een succesvol bedrijf opgebouwd, dan is de kans groot dat je in de afgelopen jaren hebt toegewerkt naar een overname. De winst is dan geen pensioen, maar kan wel dienen als extra geld dat je vrij kunt besteden naast je AOW. Dit vermogen kun je maandelijks onttrekken aan een bank- of beleggingsrekening om je inkomen aan te vullen. Houd hierbij wel rekening met de fiscale regels.

Met pensioen gaan als ondernemer betekent niet dat je je werk volledig naast je neer moet leggen. Als je wilt is het mogelijk om na je pensioen door te werken. Ook dit is een manier om je basispensioen (AOW) mee aan te vullen. Over je inkomsten moet je wel belasting betalen, maar dit is in de meeste gevallen minder dan voor je pensionering. Als jij besluit om door te werken na je pensioen, dan heeft dit geen gevolgen voor de hoogte van de AOW die je ontvangt van de overheid. De AOW is een basispensioen voor iedereen die de AOW-leeftijd bereikt heeft en is niet afhankelijk van eventuele andere inkomsten. Krijg jij een toeslag omdat je partner de AOW-leeftijd nog niet bereikt heeft? Dan kan de toeslag wél veranderen als je werkt na je AOW-leeftijd.

Stel je vraag

Heb je vragen of wil je advies? Stel dan hieronder eenvoudig en anoniem je vraag aan de beste financieel adviseurs van Nederland.

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.

Pensioen en nu?

Deel deze
pagina