Trouwen & geregistreerd partnerschap

Alle informatie op een rij

Checklist: hier MOET je aan denken als je gaat trouwen

 Print

Voor het huwelijk

Hoewel je het zo gek kunt maken als je zelf wilt, kost een huwelijk altijd geld. Zelfs aan een kleine bruiloft hangt een prijskaartje. Weten jullie bijvoorbeeld hoeveel een bruiloft bij het gemeentehuis kost, hoeveel jullie kwijt zijn aan de ringen en wat de kosten zijn voor het vastleggen van de huwelijkse voorwaarden? Denk goed na wat jullie budget is en hoe jullie binnen dit budget kunnen blijven zodat jullie niet voor financiële verrassingen komen te staan. Een financieel adviseur kan jullie hierbij helpen.
Als je in Nederland trouwt, trouw je sinds 2018 automatisch in beperkte gemeenschap van goederen.  Dit betekent dat al je persoonlijke bezittingen en schulden die je vóór het huwelijk hebt van jou blijven. Bezittingen en schulden die je na het huwelijk krijgt, zijn wel van jullie samen. Wil je dit anders regelen? Dan kan je dit vast laten leggen door de notaris. 

Na het huwelijk

Als je trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat, wordt dit automatisch doorgegeven aan de belastingdienst. Wanneer je samen gaat wonen zonder samenlevingscontract, dan moet je dit echter zelf doorgeven aan de belastingdienst. Dit kan namelijk van invloed zijn op eventuele toeslagen en uitkeringen. Na een huwelijk of geregistreerd partnerschap worden jullie bovendien fiscaal partners. Dit heeft gevolgen voor de belastingen die jullie afdragen of terugkrijgen.
Welke verzekeringen hebben jullie momenteel, welke verzekeringen moeten aangepast worden en welke verzekeringen kunnen jullie opzeggen? Maak een lijst van de lopende verzekeringen en controleer of deze nog wel actueel zijn. Door de verzekeringen samen door te lopen, kunnen jullie veel geld besparen.
Waar gaan jullie wonen? Gaan jullie in het koophuis van één van jullie wonen of kopen jullie samen een huis? Bespreek goed hoe jullie de hypotheeklasten verdelen. Ook al is de woning van één van de twee: wanneer jullie levenspartners worden, zijn jullie beiden verantwoordelijk voor de hypotheekschuld. Neem daarom samen de tijd om dit door te spreken en hier duidelijke afspraken over te maken.
Je kunt je partner aanmelden voor het nabestaandenpensioen. Dit pensioen wordt uitgekeerd wanneer jij komt te overlijden. Wanneer je samenwoont zonder samenlevingscontract moet je hier apart afspraken over maken. Als je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt, wordt je partner automatisch aangemeld voor het nabestaandenpensioen. Denk ook samen eens na over jullie pensioen: hoeveel ontvangen jullie en hoeveel hebben jullie nodig als jullie de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt? Wees goed voorbereid.
Je wilt er niet bij stilstaan, maar toch is het belangrijk om je erfenis te regelen. Als jij komt te overlijden wil je natuurlijk dat je partner goed achterblijft. Dit doe je door over de erfenis na te denken en dit vast te leggen in een testament. Ook hier geldt: wees goed voorbereid op de toekomst.

Stel je vraag

Heb je vragen of wil je advies? Stel dan hieronder eenvoudig en anoniem je vraag aan de beste financieel adviseurs van Nederland.

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.

Welke verzekeringen zijn relevant?

Deel deze
pagina