Trouwen & geregistreerd partnerschap

Alle informatie op een rij

Gevolgen voor de belastingdienst

 Print

Na een huwelijk of geregistreerd partnerschap zijn jullie automatisch fiscaal partners. Woonden jullie in het jaar vóór het huwelijk of geregistreerd partnerschap al samen? Dan zijn jullie fiscale partners vanaf het moment dat jullie samen op hetzelfde adres stonden ingeschreven bij de gemeente. Ook wanneer jullie niet gaan trouwen, maar wel samenwonen zijn jullie onder bepaalde voorwaarden fiscaal partners. Bovendien kan er het één en ander veranderen met betrekking tot de toeslagen en alimentatie.

Fiscaal partners

Als fiscaal partners mogen jullie profiteren van een belastingvoordeel. Jullie mogen de gemeenschappelijke inkomsten en aftrekposten namelijk verdelen tijdens de jaarlijkse belastingaangifte. Een goede verdeling van de inkomsten en aftrekposten kan invloed hebben op de premie die je moet betalen of terugkrijgt. Voorbeelden van mogelijke aftrekposten zijn specifieke zorgkosten en studiekosten. Het voordeel is dat elke verdeling toegestaan is, mits het totaal uiteindelijk maar op 100% uitkomt. Dit kan veel geld schelen. Op de site van de Belastingdienst lees je meer over het fiscaal partnerschap.

Toeslagen

Als jij en je partner officieel gaan samenwonen en ingeschreven staan op één adres, kan dat gevolgen hebben voor de hoogte van eventuele toeslagen. Ontvang jij bijvoorbeeld huur- of zorgtoeslag? Dan wordt dit bedrag aangepast aan jullie nieuwe woonsituatie. Ben jij benieuwd wat de gevolgen zijn voor jullie? Hier kun je een proefberekening maken van de te ontvangen toeslagen. Als jullie gaan samenwonen moet je dit zelf doorgeven aan de Belastingdienst, dit gebeurt niet automatisch. Wanneer jullie gaan trouwen of geregistreerd partners worden, wordt dit wel automatisch doorgegeven aan de Belastingdienst.

Uitkeringen

Wanneer er twee volwassenen staan ingeschreven op één woonadres heeft dit invloed op de hoogte van diverse uitkeringen. De AOW-uitkering wordt bijvoorbeeld lager: voor alleenwonenden is het basispensioen 70% van het minimum inkomen, voor mensen die samenwonen geldt dat de hoogte van het basispensioen 50% van het minimuminkomen bedraagt. Ook de bijstandsuitkering wordt aangepast aan de nieuwe situatie. Voor de WW-, WAO- of WIA-uitkering heeft samenwonen juist geen financiële gevolgen, tenzij je een toeslag op deze uitkeringen ontvangt.

Alimentatie

Ontvang jij partneralimentatie van je ex en ga je nu samenwonen of trouwen met je nieuwe partner? Dan is er een kans dat je ex-partner niet langer partneralimentatie aan jou hoeft te betalen. Dit geldt ook wanneer je nu een geregistreerd partnerschap aangaat met een nieuwe partner. Lees meer op de website van het Juridisch Loket.

Stel je vraag

Heb je vragen of wil je advies? Stel dan hieronder eenvoudig en anoniem je vraag aan de beste financieel adviseurs van Nederland.

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.

Welke verzekeringen zijn relevant?

Deel deze
pagina