Hoe kies is een goede adviseur?
Als je financieel advies nodig hebt, wil je dat het bij je past. Het vinden van de juiste financieel adviseur vraagt om aandacht. De ene adviseur is de andere niet. Een adviseur met een vergunning voldoet in ieder geval aan de wettelijke eisen. Waar kun je nog meer op letten als je een adviseur kiest?
Zeven checks die veel klanten hebben geholpen bij hun keuze voor een financieel adviseur
- Dienstverlening: wat doet de adviseur voor je?
- Onafhankelijkheid: voor wie werkt de adviseur?
- Kwaliteit: hoe goed is de adviseur in zijn vak?
- Ervaringen: hoe goed wordt de adviseur ervaren?
- Locatie: hoe is de adviseur te bereiken?
- Kosten: hoeveel kost de dienstverlening?
- Klik: is het de juiste match voor mij?
Check 1 - Dienstverlening: wat doet de adviseur voor je?
Om voor jouw adviesvraag een goede adviseur te vinden is het belangrijk dat je weet waar je precies advies over wilt. Wil je een volledig persoonlijk financieel plan of een risico-advies? Of wil je alleen advies over een bepaald product? En wil je vooral het advies of moet de adviseur ook alles voor je regelen? En moet de adviseur voor je in de gaten blijven houden of alles goed geregeld blijft?
Als je weet wat je wilt, kun je op met deze 3 stappen op zoek naar een adviseur die voor jou de juiste aanpak heeft:
Stap 1: Check de dienstverleningsdocumenten of dienstenwijzers van de adviseur
Stap 2: Vraag aan de adviseur hoe hij met jouw vraag aan de slag zou willen gaan
Stap 3: Spreek duidelijk af wat de adviseur voor je gaat doen
We hebben een paar hulpmiddelen voor je ontwikkeld om hierover met adviseurs in gesprek te gaan:
|
|
Check 2 - Onafhankelijkheid: voor wie werkt de adviseur?
Een adviseur die in dienst is van een bank of verzekeraar adviseert meestal alleen over zijn eigen producten. Een zelfstandig adviseur gaat voor je op zoek naar een financiële oplossing die goed aansluit op jouw wensen tegen zo laag mogelijke kosten. Daarvoor betrekt hij in zijn advies producten van verschillende banken en verzekeraars. Ook als je meerdere producten nodig hebt, of als later een andere bank of verzekeraar een betere oplossing voor je heeft.
Met een paar eenvoudige vragen ontdek je in hoeverre een adviseur onafhankelijk is en waarborg een objectief advies:
- Hoeveel verschillende aanbieders vergelijkt u?
- Verkoopt u eigen producten?
- Heeft u een relatie met een bank of verzekeraar?
- Wat doet u voor mij als er bij de bank of verzekeraar iets fout gaat?
- Wat doet u voor mij als een schade onvoldoende wordt uitgekeerd?
- Wat doet u als er betere of goedkopere producten van andere aanbieders te koop zijn?
Leden van Adfiz houden zich aan de Adfiz Onafhankelijkheidscode.
Check 3 -Kwaliteit: hoe goed is de adviseur in zijn vak?
Hoe goed is een adviseur uitgerust om je juist bij jouw vraagstuk goed te helpen? Dan kun je onder andere kijken naar zijn vakkennis, zijn inlevingsvermogen in jouw situatie, zijn beroepstrots en zijn ervaring.
Iedere adviseur heeft de eed of belofte afgelegd waarin hij belooft jouw klantbelang centraal te stellen. Ook is iedere adviseur verplicht te beschikken over de juiste diploma’s en doet hiervoor iedere 3 jaar een examen om te laten zien dat hij op de hoogte is van de meest actuele kennis. Er zijn diploma’s voor particuliere en zakelijke schadeverzekeringen, leningen en hypotheken, zorg, inkomen, vermogen en pensioen.
Daarnaast zijn er allerlei keurmerken voor adviseurs die extra opleidingen en trainingen volgen. De bekendste erkenningen zijn RMIA, RPA, SEH en FFP.
Check 4 - Ervaringen: hoe goed wordt de adviseur ervaren?
De ervaring van andere klanten telt! Ken je mensen uit je eigen netwerk die klant zijn bij de adviseur? Of kan hij referenties geven? En natuurlijk zijn er steeds meer online reviews over adviseurs te vinden.
- Check of de adviseur op zijn eigen site reviews toont van bijv. klantenvertellen, feedbackcompany of tevreden
- Check of er beoordelingen staan op bijv. google, facebook of advieskeuzePagina
Check 5 - Locatie: hoe is de adviseur te bereiken?
Wat vind jij belangrijk voor de bereikbaarheid van de adviseur? Wil je een adviseur aan huis, of ga je liever op bezoek in het kantoor? Moet het fysieke kantoor in de buurt zijn of vind je afstand geen probleem? Wat zijn de openingstijden? Via welke kanalen is de adviseur te bereiken? Is het belangrijk dat je online zelf je zaken kunt raadplegen of regelen?
Ga na of jouw voorkeuren door de adviseur worden aangeboden.
Check 6 -Kosten: hoeveel kost de dienstverlening?
Als je goed weet wat een advies je op kan leveren is het fijn om te weten wat de dienstverlening kost.
Bij schadeverzekering worden de kosten voor advies en hulp vaak nog vergoed uit de premie, dat heet provisie. Meestal is dat een percentage tussen de 15% en 25% (bij ziektekostenverzekeringen is dat veel lager). Je kunt naar de precieze vergoeding vragen, maar de meeste mensen vinden de all-in prijs het belangrijkste. Die is ook het makkelijkste te vergelijken, want ook als je alles zelf via internet of direct bij de verzekeraar regelt worden er vergelijkbare kosten gemaakt, bijvoorbeeld voor de website, reclamecampagnes en een callcenter. Met de all-in prijs weet je precies wat alles bij elkaar kost en dat is wat je wilt kunnen vergelijken.
Soms worden bij schadeverzekeringen ook apart abonnementskosten in rekening gebracht en dan betaal je mogelijk minder provisie. Bij andere producten zoals hypotheken, levensverzekeringen en beleggingen is provisie verboden. De advieskosten worden dan apart in rekening gebracht. Dat kan een vast bedrag zijn, een uurtarief of een abonnementstarief. Als kosten apart in rekening gebracht gaan worden dan krijg je dat altijd vooraf te horen.
Meer informatie over de kosten kun je ook op de site van een adviseur vinden, bijvoorbeeld in een dienstenwijzer of dienstverleningsdocument.
Check 7 - Klik: is het de juiste match voor mij?
Uiteindelijk is misschien wel de belangrijkste vraag: is er een klik tussen jou en je adviseur? Hij duikt straks in jouw financiële situatie. Dat is heel persoonlijk en soms ook best intiem of confronterend. Biedt je adviseur waar jij behoefte aan hebt? En durf je het met deze persoon aan?
Vind een adviseur
>> Vind hier een onafhankelijk Adfiz-adviseur bij jou in de buurt.