Zakelijk Platform: expertsessie DAS

Zakelijk Platform: expertsessie DAS

Vorige week organiseerden we een geslaagd Zakelijk Platform. Het verslag van het plenaire deel van deze bijeenkomst publiceerden we eerder en gisteren volgde een verslag van de expertsessie van Chubb. Vandaag deel 2: de expertsessie van DAS.

Kun je iemand op staande voet ontslaan omdat hij na werktijd een blikje cola van de werkgever opdrinkt? Of als een café medewerker 50 cent voor wc-bezoek van een klant in eigen zak stopt? Over deze en andere spraakmakende zaken waarin werknemers na een bagateldelict op staande voet werden ontslagen praatten Joyce Bender en Pascal Besselink, beiden advocaat arbeidsrecht, de aanwezigen in een half uurtje bij. Mét op het einde tips en tricks voor zowel werkgevers als werknemers.

Het tweede deel van de expertsessie van DAS ging over algemene voorwaarden. Als een onderneming algemene voorwaarden gebruikt moet je daar in een offerte altijd naar verwijzen en melden dat de algemene voorwaarden van toepassing zijn. Ook moet je ze (aantoonbaar) ter hand stellen of meesturen vóórdat de overeenkomst getekend is. Doe je dat niet, dan gelden ze niet en kun je er geen beroep op doen.

Het derde deel van de sessie van DAS ging over het ondersteunen van bouwbedrijven binnen je portefeuille. Op dit moment is er veel gaande in de bouw. Materialen en personeel zijn schaars en het duurt veel langer voor er wordt (op)geleverd. Hoe ga je daarmee om? Wie betaalt de hogere prijzen en wie betaalt de vertragingsschade? Daar is geen eenduidig antwoord op te geven; het is afhankelijk van allerlei omstandigheden. Wanneer daarbij ook nog bedacht wordt dat de energietransitie de bouw voor een bijkomende uitdaging stelt, dan is het duidelijk dat partijen in het bouwproces momenteel veel voor hun kiezen krijgen en daarin zeker (juridische) hulp kunnen gebruiken.